Италијанско, а домашно … Шпагети со песто џеновезе

Песто џеновезе е еден од најпознатите сосови за тестенини и е типично италијанско јадење.

Состојки:

– 400 гр. шпагети

– 20 гр. путер

– 40 гр. свеж босилек

– 40 гр. пињоли

– 40 гр, пекорино

– 40 гр. рендан пармезан

– 3 чешниња лук

– 100 мл. маслиново масло

– сол по потреба

Подготовка:

Сварете ги шпагетите во претходно посолена вода од која на крај оставете настрана 100 мл.

Во блендер ставете ги босилекот, пињолите, сирењата, лукот и маслото и изблендајте ги. Добиената смеса ставете ја во порцелански сад.

Во поголема тава стопете го путерот, а потоа додадете 2 до 3 лажици од сосот. Убаво измешајте и додадете ги шпагетите и водата.

Шпагетите со песто џеновезе послужете ги со изрендан пармезан.

* Песто џеновезе сосот може да го мачкате и на печени лепчиња и на печена риба.