Кефир, лековито зрно

– Кефирот потекнува од Кавказките планини пред многу векови.

– Зборот „кефир“ доаѓа од турскиот збор „кеиф“…кој во буквален превод значи „добро чувство“ кое го добивате со негово пиење!

– Употребуван е како ферментиран млечен производ од страна на многу култури ширум светот…особено во Европа и Азија.

– Кефир е…комплексна симбиоза на повеќе од 30 микрофлори кои формираат зрнеста структура на…протеини, липиди и шеќери.

– Со малку кисел и газиран поради активности на бактерии при ферментација и култивирани колонии на квасец.

ТИПОВИ НА КЕФИР :

1. Млечен кефир

Се состои од бели / кремасти зрна направени со ферментација на кравјо, козјо, овчо млеко и / или млечни додатоци како млеко од кокос, соја и ориз.

2. Воден кефир

Без млеко, содржи мали, видливи зрна направени со ферментирање на шеќер.

Кефирот има неверојатен опсег на здравствени придобивки

Неколкуте видови на корисни микробиотици од кефирот се смета дека се…некои од најпотентните пробиотици кои се на располагање!

– Додека јогуртот содржи корисни бактерии, кои се непостојани, значи дека треба да се надополнат со понатамошно консумирање на јогурт. Корисните бактерии всушност го колонизираат интестиналниот тракт, придобивка која не може да ја добиете од јогуртот.

– Кефирот исто така, содржи дополнителни корисни бактерии кои ги нема во јогуртот, како што се : Lactobaillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter, Streptococcus. Кефирот исто така, содржи корисни видови на квасец како кефир и кефир, кои помагаат во контролирање на штетниот квасец кој може да се вгнезди во телото.

[rpi]

ПРИДОБИВКИ ОД КЕФИР

– Произведува сопствени антибиотици

– Ги елиминира „лошите“ бактерии

– Воспоставува рамнотежа на интестиналната флора и стомачната киселина

– Го регулира метаболизмот преку подобрено варење

– Ја подобрува циркулацијата на крвта и нивоата на нормален крвен притисок

– Има позитивен ефект на нервниот систем

– Ја намалува нервозата и депресијата

– Ја зголемува енергијата и го подобрува расположението

– Ја регулира жолчката за да се подобрат функциите на црниот дроб и жолчната кеса

– Произведува анти канцерогени состојки и спречува метастази

– Студиите покажале дека млекото култивирано 24 часа со живи кефирни зрна може да го намали холестеролот и до 63%

– Има анти габични својства за подобрување на лекување на разни видови нарушувања на кожата.

ДИЈАБЕТИЧАРИ

Од 200 испитаници со дијабетес од типот 2, неверојатни 85% од нив достигнале нормално ниво на гликоза по еден месец откако пиеле по 3 шолји кефир на ден.

НЕТОЛЕРАНТНОСТ НА ЛАКТОЗА

Многуте корисни ензими и бактерии во кефирот помагаат во варење на лактозата.

ГУБЕЊЕ НА ТЕЖИНА

Со додавање на варењето и помагајќи на телото во детоксикација, помага во слабеење во комбинација со балансирана исхрана и вежби.

Кефирот интензивно се истражувал и испитувал во последните 100 години.

Добитникот на Нобеловата награда, Елир Мечникоф, покажал дека редовната употреба на кефирот може да ги ублажи нарушувањата на интестиналниот тракт, ја подобрува работата на цревата, креира поздрав систем на варење, го поврати имунолошкиот систем.

Кефирот често е наречен како „чудо од млеко“ поради неговите оптимални здравствени придобивки

Кефир: лековитo зрно

Кефирот потекнува од Кавказките планини од пред многу векови. Зборот „кефир“ потекнува од турскиот збор „keif“, кој буквално се преведува како „добро чувство“, откако ќе се напиете!

Значи, што точно е тоа? Кефирот е сложена симбиоза на повеќе од 30 микрофлори, кои формираат зрнеста структура на протеини, липиди и шеќери.

Кефирот се употребува како ферментиран млечен производ од многу различни култури во светот, особено во Европа и Азија. Има малку кисел и газиран вкус, како резултат на активноста при ферментација на бактериите и колониите на габична култура. Ајде да ги разгледаме некои повеќе интересни факти за ова лековито зрно!

Следниве информации ги нагласуваат податоците земени од инфограмските прикази на „YourKefirSource.com“ , кои можете да ги најдете подолу.

Видови на Кефирот

Постојат два вида на кефир:

1. Воден Кефирот

– Без млеко

– Се состои од мали, проѕирни зрна направени со ферментирана шеќерна, кокосова вода и / или овошен сок

2. Млеко од кефир

– Се состои од бели / кремасти зрна направени со ферментирано млеко од крави, кози, овци и или млечни додатоци (на пр. кокос, соја, оризно млеко)

Здравствени придобивки

Кефирот има неверојатен спектар на здравствени придобивки.

– Служи како богат извор на витамини, минерали, аминокиселини, ензими содржи многу корисни бактерии и квасци.

Различните видови на корисни микробиотици пронајдени во кефирот се смета дека се едни од најпознатите потентни пробиотици на располагање!

Јогуртот содржи корисни бактерии, кои се минливи (на пр. тие мора да се обновуваат со користење на јогурт), Корисните бактерии кои се наоѓаат во кефирот всушност, го колонизира цревниот тракт, што е пак придобивка која не може да ви ја обезбеди јогуртот.

Кефирот исто така, содржи дополнителна корисни бактерии кои не се наоѓаат во јогуртот, како што се:

Lactobacillus Caucasus

Leuconostoc

Acetobacter

Streptococcus

Предности на кефирот исто така, содржи корисни видови на квасец, како што „Saccharomyces“ кефир и „Тorula“ кефир кои можат да помогнат да се контролира штетниот квасец кој може да се продлабочи во телото.

Предности на кефирот

– произведува сопствени антибиотици

– ги елиминира „лошите“ бактерии

– ја ребалансира цревната флора и стомачната киселина

– ја регулира метаболизмот преку подобрување на варењето на храната

– ја подобрува циркулацијата на крвта и нормалниот крвен притисок

– ја регулира жолчката за да се подобрат функциите на црниот дроб и жолчното кесе.

– произведува анти-канцерогени соединенија и спречува метастази

– има антифунгални својства за да се подобри лекувањето на разни кожни заболувања

– има позитивен ефект на нервниот систем

– ја намалува анксиозноста и депресијата

– ја зголемува енергијата и подигнува расположението

– студиите покажале дека млекото култивирано 24 часа со живи кефирни зрна може да го намали холестеролот и до 63%.

– од 200 испитаници со дијабетес од типот 2, неверојатни 85% од нив достигнале нормално ниво на гликоза по еден месец откако пиеле по 3 шолји кефир на ден.

– многуте корисни ензими и бактерии во кефирот помагаат во варење на лактозата.

– со додавање на варењето и помагајќи на телото во детоксикација, помага во слабеење во комбинација со балансирана исхрана и вежби.

Кефирот интензивно се истражувал и испитувал во последните 100 години.

Добитникот на Нобеловата награда, Елир Мечникоф, покажал дека редовната употреба на кефирот може да ги ублажи нарушувањата на интестиналниот тракт, ја подобрува работата на цревата, креира поздрав систем на варење, го поврати имунолошкиот систем.

Кефирот често е наречен како „чудо од млеко“ поради неговите оптимални здравствени придобивки