Здравствените својства на обичната краставица

Природни хидратација

Краставиците се составени од 96 отсто вода. Бидејќи повеќе од половина од нашето тело се состои од вода, препорачливо е да се јадат краставици  бидејќи  недостаток на вода доведува до дехидратација, што предизвикува замор, сува уста и мускулни грчеви. Водата е од суштинско значење за создавање на плунка и ладење на телото преку потење.

Витамин А

Краставиците се богати со витамин А, кој е моќен антиоксиданс  кој го штити организмот од слободните радикали, го намалува ризикот од разни видови рак и болести кои се јавуваат како резултат на оштетените клетки. Овој витамин има многу важни функции, го помага нормалниот раст на коските, развојот на белите крвни зрнца и нормално функционирање крвните станици  . Витаминот А е од суштинско значење за добар вид  и за мрежницата на очите

Витамин К

Како витаминот  А, и витаминот  К, игра улога восоздавањето на коските и други ткива во телото. Сепак, Витаминот К воглавном  е одговорен за креирање на специфични протеини во црниот дроб за коагулација на крвта. Коагулацијата е  важно во случај на крварење.

Калиум

Околу 100 g   краставица содржи околу 150 мг   калиум. Овој минерал помага во регулирањето на метаболичките функции, го намалува крвниот притисок и исто така игра важна улога во развојот на мускулното ткиво. Калиумот е потребен за одржување на природниот електрицитетна организмот, или активноста на срцето. Краставиците содржат и други корисни минерали, како калциум, фосфор и магнезиум.