Главоболка, замор, глад… не сте болни жедни сте!

Повеќето луѓе не ги консумираат препорачаните 8 до 10 чаши вода дневно. Течноста може да се внесе и преку овошје и зеленчук богати со вода и супа, но луѓето обично не јадат таква храна или не пијат доволно вода ,така што се малку дехидрирани. Несакани ефекти на дехидрација влијае на различни телесни системи и се движат од лесни до опасни по живот.

Сува уста

Несакани ефекти на дехидрација почнува со сува уста и жед. И на јазикот и усната слузница ќе изгледаат сува. Устата дури делува леплива.

Замор

Водата е од суштинско значење за функцирање на ќелиите. Експертите од Американскиот колеџ за спортска медицина укажуваат на тоа дека несоодветни внес на вода го спречува нормалното функционирање на сите телесни системи. Ниска потрошувачка на енергија, губење на мускулната сила и издржливост и замор се симптоми на дехидратација.

Доенчиња и деца со умерена до тешка дехидратација можат да бидат поспани и летаргични или можат да бидат нервозни и немирни. Темните кругови под очите и недостатокот на солзи се уште еден знак за дехидратација кај децата.

Глад

Глад е несакан ефект од дехидрација. Бидејќи течноста може да се добие преку исхрана, т.е.храна како овошје и зеленчук или супи. Вашето тело ја сигнализира потребата за вода преку жед, но и преку глад.

Главоболка

Од Клиниката Мајо велат дека блага до умерена дехидрираност предизвикува главоболка. Честите главоболки може да запрат ако почесто се пие една чаша вода. Кога сте дехидрирани способноста за памтење и размислување се исто така намалени.

Помала количина на урина

Намалување во урината е знак на умерена до тешка дехидрација. Од Клиниката Мајо укажуваат дека децата кои имаат помалку од шест влажни пелени на ден или децата и тинејџери кои не уринираат за осум часа или повеќе имаат потреба од итна интервенција за третман на дехидрација. Поттикнување на внесувањето на течности, а ако некое лице не може да јаде или пие, треба веднаш да оди на лекар. Тешката дехидратација, која не се лечи може да доведе до трајно оштетување на бубрезите. Урината треба да биде јасна и со светло-жолта боја. Темна урина, силна миризба на урина или чувството на пецкање при мокрење се знаци на дехидрација.

Низок крвен притисок

Умерена до тешка дехидрација може да резултира со низок крвен притисок. Д-р Дона Д Игнатавичиус и д-р Линда М .Воркмен, велат дека количински мал внос на течности предизвикува намалување на циркулирачкиот волумен кој предизвикува низок крвен притисок. Симптомите можат да бидат вртоглавица и чувство на слабост кога се станува.

Тахикардија

Брзо чукање на срцето е знак на умерена до тешка дехидрација. Зголемување на бројот на срцеви отчукувања обиде одржување на нормален крвен притисок. Внесување на нова течност е итно потребна, а ако некое лице не може да консумира соодветна количина на течност мора се обрати на лекар.

Променет ментален статус

Несакани ефекти на тешка дехидратација се конфузијата и несвестица. Лицето кое е доведено до таква тешка состојба му треба итна лекарска нега. Едно лице со тешка дехидратација ќе има низок крвен притисок, забрзано чукање на срцето, а можеби и треска, екстремни слабости и ментална конфузија.