Лекување со отров од пчела

Она  што претставува отров во големи количини, во мали може да биде лек- овој слоган најдобро може да се примени на отровот од пчела.

За разлика од познатите пчелни производи како мед, прополис и матичен млеч, отровот од пчела и покрај неспорната ефикасност значително помалку се користи за лечење. Сепак, отровот од пчела – apitoxine – е моќен лек за многу болести и е обично многу поефикасн од конвенционалните синтетички лекови.

Според истражувањето од страна на реномирани експерти, тоа е повеќе од 30 apitoxine позитивни ефекти врз човечкото тело. Третманот со отров од пчела е познат уште од античките времиња.

Првиот запис на неговата примена го остави Хипократ, сепак, се верува дека Египќаните го користеле за терапевтски цели, дури и пред 5000 години. Во истражувањата спроведени во светот, особено во Русија, беше забележано дека на пчеларите имаат општа добра здравствена состојба и подолго живеат отколку општата популација.

Исто така, беше забележано дека поретко страдаат од рак и други автоимуни болести. Овој факт во голема мера му се припишува на влијанието на отровот од пчела, бидејќи во секојдневната работа често страдаат од нивните убоди. Apitoxine е горчлива безбојна течност по состав сличен на змиски отров.

Оваа уникатна супстанција е составена од околу 18 биолошки активни состојки, од кои некои не можат да се синтетизираат вештачки. Овој отров е најефикасен кога се зема од живи пчели, во периодот од крајот на пролетта до почетокот на есента, кога тие имаат на располагање изобилство на полен. Во зима, нивниот отров не е толку моќен.

Износот на токсин кој пчелата го внесува со еден убод е околу 0,1 mg. Многу малку луѓе се алергични на убодот од пчела, мал оток на местото на убодот е сосема нормална реакција.

Отровот од пчела има анти-воспалителни, противгабични, антибактериски и антипиретски својства. Во народната медицина одамна е познат како делотворно сретство против реума, а со време е заклучено дека ефикасно ја отстранува и болката.

Руските научници откриле дека има способност и да ги шири крвните садови, со што ја зголемува циркулацијата и размената на материите.

За време на надразнувањето, во моментот на каснување се активира имунолошкиот систем при што крвта почнува посилно да циркулира, а поголемата циркулација и зголемената оксидација го спречуваат развојот на бактерии. Апитоксинот ги отвара ѕидовите  на капиларите со што му овозможува на организмот лесно и брзо отстранување на отпадните материи. На овој начин, метаболизмот се забрзува и телото се полни со кислород.

Терапијата со Апитоксин се покажа корисна за:

– артроза и артритис

– воспаление на нервите (невритис, ишијас)

– Мултиплекс Склероза

– Паркинсонова болест

– церебрална парализа

– висок притисок

– висок холестерол

– слаба циркулација

– флебит

– астма и алергии

– уртикарија

– псоријаза

– рани и лузни

– воспаление на јајници

– и јајцеводите.