Погледнете што и направи безжичниот интернет на обичната салата

Експериментот спроведен од страна на група студенти на Факултетот за наука во Хјалеруп во данскиот Северен Јутланд ги наведе научниците од целиот свет да почнат со загрижување да ” си ја чешаат главата “.

Градинарската салата е брзо растечка и е растение за јадење за чиј раст е потребно сонцето и мала количина на вода. Но, очигледно постои еден исклучок од ова правило. Една група студенти спровеле експеримент на факултетот за наука во Хјалеруп во Северен Јитланд ( Данска ). Семиња на градинарската салата беа поставени во 12 комплетa поделени во две групи. И едниот и другиот комплет биле поставени во соба со иста температура, количината на вода и сончева светлина, но разликата била во тоа што во едната соба поставиле два Wi-Fi рутери како што се денес, бидејќи поради безжичниот интернет, се насекаде околу нас – од домови, кафулиња, ресторани, хотели … итн.

Очекувањето било дека зелената салата во секоја соба да се развива исто. Но тоа не било така! Градинарската салата во близина на WiFi рутерот не за ‘ртела, а причината е непозната. Се претпоставува дека ова е некој вид на зрачење, но само нови експерименти треба да го потврдат откритието на студентите и да објаснат за што всушност станува збор.