10 докажани здравствени придобивки од куркумата и куркуминот

Куркумата содржи биоактивни соединенија со моќни лековити својства
Куркумата е зачин што му ја дава жолтата боја на карито. Тоа се користи во Индија илјадници години како зачин и лековити билки. Неодамна, науката почна да го поддржува она што Индијците го знаат подолго време, навистина содржи соединенија со лековити својства.  Овие соединенија се нарекуваат curcuminoids, од кои најважни се curcumin.

Куркуминот е главната активна состојка во куркумата. Има моќни антиинфламаторни ефекти и е многу силен антиоксиданс. Потребното ниво на куркумин не може да се внесе само со користење на куркума, затоа, ако сакате да ги доживеете целосните ефекти, тогаш треба да земете екстракт кој содржи значителни количини на куркумин.

Куркумин е природно антиинфламаторно соединение
Тоа му помага на телото да се бори против страни тела и исто така, има улога во поправање на веќе направената штета. Без заштита од воспаление, патогените микроорганизми како бактериите лесно може да ги преземат нашите тела и да не убијат.

Иако акутното (краткорочно) воспаление е корисно, може да стане главен проблем кога е хроничен (долготраен) и несоодветно распореден против сопствените ткива на телото. Сега се верува дека хроничното воспаление на ниско ниво игра главна улога во скоро секоја хронична болест. Ова ги вклучува срцевите заболувања, ракот, метаболниот синдром, Алцхајмеровата болест и разни дегенеративни состојби.

Затоа, сè што може да помогне во борбата против хроничното воспаление е од потенцијално значење во спречувањето и дури и лекувањето на овие болести. Излегува дека куркуминот е силно антивоспалителен, толку е моќен што се совпаѓа со ефикасноста на некои антиинфламаторни лекови.

Куркумата драматично го зголемува антиоксидансниот капацитет на телото
Се верува дека оксидативното оштетување е еден од механизмите што стојат зад стареењето и многу други болести. Тоа вклучува слободни радикали, високо реактивни молекули со непарирани електрони. Слободните радикали имаат тенденција да реагираат со важни органски супстанции, како што се масни киселини, протеини или ДНК. Главната причина зошто антиоксидантите се толку корисни е тоа што тие ги штитат нашите тела од слободните радикали. Благодарение на неговата хемиска структура, куркуминот е моќен антиоксидант кој може да ги неутрализира слободните радикали.

Куркуминот го зголемува невротрофичниот фактор на мозокот, поврзан со подобрена функција на мозокот и помал ризик од мозочни заболувања
Невроните се способни да формираат нови врски, но во одредени области на мозокот, тие исто така можат да се размножуваат и да се зголемат. Еден од главните двигатели на овој процес е неуротрофичниот фактор на мозокот (BDNF), кој е вид на хормон за раст кој функционира во мозокот. Многу чести нарушувања на мозокот се поврзани со намалените нивоа на овој хормон. Ова вклучува депресија и Алцхајмерова болест.  Интересно, куркумин може да ги зголеми нивоата на мозокот на BDNF.
Помага и при зголемувње на концентрацијата и помнењето.

Куркумата го намалува ризикот од срцеви заболувања
Срцевата болест е најголемиот убиец во светот. Тоа е проучувано многу децении и истражувачите научиле многу за тоа зошто тоа се случува. Повеќе фактори влијаат на овие заболувања, а куркуминоѕ помага во борба против срцевите заболувања.  Можеби главната корист на curcumin кога станува збор за срцеви заболувања, е подобрување на функцијата на ендотелот, кој е основата на крвните садови.

Добро е познато дека ендотелната дисфункција е главен двигател на срцевата болест и вклучува неспособност на ендотелот за регулирање на крвниот притисок, згрутчување на крвта и разни други фактори.

Куркумата може да помогне да се спречи (а можеби дури и да се третира) рак
Ракот е ужасна болест, која се карактеризира со неконтролиран раст на клетките. Постојат многу различни форми на рак, но тие имаат неколку заеднички својства, од кои некои се чини дека се под влијание на дополнување на куркумин. Истражувачите го проучуваат куркуминот како корисна билка во третманот на рак. Тоа може да влијае врз растот, развојот и ширењето на молекуларно ниво.

Студиите покажаа дека може да ја намали ангиогенезата (растење на нови крвни садови во тумори), метастази (ширење на ракот), како и да придонесе за смртта на канцерогените клетки.

Куркумин може да биде корисен во превенција и лекување на Алцхајмеровата болест
Алцхајмеровата болест е најчестата невродегенеративна болест во светот и водечка причина за деменција. За жал, не е достапен добар третман за Алцхајмерова болест. Затоа, нејзиното спречување е од најголемо значење.

Познато е дека воспалението и оксидативното оштетување играат улога во Алцхајмеровата болест. Како што знаеме, куркумин има корисни ефекти врз двете.

Помага при појава на артритис
Пациентите со артритис многу добро реагираат на дополнување на керкумин. Артритис е чест проблем во западните земји. Постојат неколку различни типови, но повеќето вклучуваат воспаление во зглобовите. Во студија на пациенти со ревматоиден артритис, куркуминот беше уште поефикасен од анти-инфламаторниот лек.

Куркумата лекува депресија
Депресијата е, исто така, поврзана со намалените нивоа на невротрофичен фактор што произлегува од мозокот и хипокампусот што се намалува, област на мозокот со улога во учењето и меморијата. Куркумин ги зголемува нивоата на БНДФ, потенцијално менувајќи некои од овие промени  Исто така, постојат и некои докази дека куркуминот може да ги засили невротрансмитерите на мозокот серотонин и допамин.

Куркумата помага против стареење и се бори со хронични болести поврзани со староста

Ако куркуминот навистина може да помогне во спречување на срцеви заболувања, рак и Алцхајмерова болест … тогаш ова би имало очигледни придобивки за долговечноста. Поради оваа причина, куркуминот стана многу популарен како додаток против стареење.