3 најголеми грешки кои сите ги правиме после јадење

Според Ајурведата, здравјето и интегритетот на дигестивниот процес е вистинска точка на здравјето. Дали знаевте дека 74% од Американците се соочуваат со некоја форма на дигестивен стрес? Со оптимално варење, здрав имунолошки систем, избалансирано расположение, стабилна енергија, стабилен крвен шеќер и силна виталност, ова е многу вознемирувачка статистика! И ова се шири со огромно темпо во сите европски земји.

Значи … пред да преземете поагресивни мерки како:

  • Стоп за јадење глутен
  • Стоп за јадење млечни производи
  • Престанете да јадете обилни ручеци
  • Веган или вегетаријанец
  • Шест мали оброци дневно

Размислете за овие три едноставни навики за дигестивен систем што помагаат за совршено варење на храната. Денес, постојат убедливи докази кои сугерираат дека овие 3 работи можат да ја зголемат дигестивната сила и да го намалат шеќерот во крвта.

Пред да започнете, дозволете ми да кажам дека ниту глутен ниту млечни производи не се потребни како дел од здрава исхрана. Промената во вашата исхрана може да помогне да се смири вашиот дигестивен дисбаланс, но тоа најверојатно нема да го реши основниот дигестивен проблем.

3 Лоши навики на луѓе со проблематично варење на храната

Јадење за да се скрие лутина или вознемиреност
Сите обожаваме да јадеме пред телевизор или во кревет, или додека се возиме во кола, или на нога набрзина кога лапнуваме 2-3 залци…но сето ова е погрешно ио не му дозволуваме на организмот да функционира правилно. Подобро да не јадете воопшто отколку да јадете додека се лутите…

Кога јадете под стрес или во трчање симпатичниот борбен нервен систем се ангажира да го адресира стресот. Одговорот на борбата ги активира мускулите за физичка активност и значително го инхибира правилното варење на храната. Кога ќе одвоите време да се опуштите за време на оброкот, парасимпатичниот нервен систем, исто така наречен дигестивен нервен систем, се вклучува. Оваа зголемена парасимпатична активност додека се релаксира и ужива во оброците го поттикнува варењето, додека стресот за време на оброкот буквално го исклучува.

Одмарања на десната страна после јадење
Секој сака да се одмори после јадење, паѓа притисокот и сите се омалаксуваме. Најдобар избор е да легнете на десната страна, тоа ви овозможува вашиот стомак да ја лулка храната, а потоа да се движи заедно на порелаксиран начин. Доколку легнете на десната страна, гравитацијата ќе ја присили храната предвреме да се испразни од желудникот, овозможувајќи непреземената храна да влезе во тенкото црево. Истражувањата укажуваат дека кога бебињата се хранат и им е дозволено да се одморат на левата страна, тие уживаат подобро варење.

Физички неактивни по секој оброк
15-минутната прошетка по појадокот, ручекот и вечерата се покажа дека го намалува нивото на шеќер во крвта по кој било оброк. Во една студија со возрасни кои страдаат од дијабетес, прошетка по оброкот го намалува нивото на шеќер во крвта во просек од 129mg / dL до 116mg / dL. Ако не можете да стигнете веднаш по оброкот, подолга 45-минутната прошетка во 10:30 часот или 4:30 часот исто така се покажа дека го намалува просечното ниво на крвен шеќер во текот на денот. Во култура со епидемиски нивоа на пред-дијабетична крв – шеќер во крвта, едноставна прошетка може да им помогне на мускулите да го искористат вишокот шеќер во крвта пред да се направи каква било штета.

Истражувањата, исто така, покажаа дека прошетка кратко време откога ќе се најадете го поддржува здравото губење на тежината, во споредба со она кога чекаме минимум еден час по оброкот.