Давор Масажа: Кифоза, појаснување, симптоми и лекување со ЕКСТЕНЗИЈА

Кифозата е засилена физиолошка кривина на рбетниот столб во сагитална рамнина чиј конвекситет (испакнатост) е свртен према назад. Кифозата е подзгрбавеност и таа најчесто е локализирана во градниот (грбниот) дел од рбетот, но може да се појави на други делови. Многу често може да се појави во комбинација и со лордоза и сколиоза, зошто отстапувањата во еден правец задолжително иницираат отстапувања и во друг правец.

Симптоми на кифотичното лошо држење на телото се:

– главата е свиткана према напред, пред вертикалната линија

– рамената се поместени према напред

– зголемена подзгрбавеност во пределот на грбот

– градите се вовлечени

– лопатките се истакнати и одвоени од рбетниот столб

– стомакот е млитав и испапчен

– колената се благо свиткани и во целина поместени према напред

– стопалата многу често се инсуфицијентни

fdsffdssffsd

1012954_738135786261590_4851747631008781103_n