Децата кои јадат хот дог 12 пати месечно имаат 9 пати поголем ризик од ЛЕУКЕМИЈА

Ризици од хот дог – предизвикуваат рак?!
Преработеното месо како хот дог претставува непотребен здравствен ризик за децата, но тие се опасни и за возрасните!

Мариана Штерн, епидемиолог за рак на Универзитетот во Калифорнија, вели дека во преработеното место има сомнителна хемикалија, тие можат да се претворат во орални бактерии интро нитрити, кои за возврат можат да реагираат во стомакот за да се формираат N-Nitroso соединенија, кои се добро познати агенси кои предизвикуваат рак. Американците јадат околу 20 милијарди хот дози годишно, како и големи количини сланина, салами и други преработени меса. Секоја дневна доза на преработено месо го зголемува ризикот од рано умирање за 20 проценти, вклучително и од рак, според една студија од Харвардската школа за јавно здравје. Секоја година, повеќе од 140.000 Американци се дијагностицирани со колоректален карцином и повеќе од 50.000 умираат од него.

Јадењето на преработеното месо го зголемува ризикот од колоректален карцином, според голем број студии, вклучително и студијата за европска потенцијална истрага за рак и исхрана (EPIC). Студиите, исто така, покажуваат силна врска меѓу другите видови на рак и преработено месо. На пример, NIH-AARP исхрана и здравствена студија откриле дека преработеното црвено месо е поврзано со 10 отсто зголемен ризик од рак на простата со секои 10 грама зголемен внес. Една студија од Тајван покажа дека потрошувачката на преработено и пушено месо може да го зголеми ризикот од леукемија кај децата. Студијата во Австралија покажа дека ризикот за рак на јајчниците кај жените е зголемен како резултат на јадењето преработено месо.

Што да јадете наместо преработено месо?
Значи, следниот пат кога ќе бидете во искушение дали да земете некој хот дог, хамбургер или сендвич за себе и за децата, подобро е да размислите двапати за тоа. Но, тоа не значи збогум на сите вкусни ручеци. Обидете се со некои од овие рецепти и прехранбени идеи кои нудат хранливи вредности, а не рак!
Кокос чипс, семки од тиква и бобинки.
Извор на протеини базирани на растителна база – нема потреба од преработено месо тука!


Нема ништо лошо во сендвич со путер од кикирики! Изберете суровини, органски путер од кикирики. Бадемов путер или кашу путер, наполнети со  парчиња банана? Вкусно.