Директно од Кина: точка на акупунктура која ќе ви го подобри животот

Многу книги се напишани за акупунктурната точка ST36 (Zu San Li). Кинеските војници застануваат на секои три милји и се масираат за да ја обноват енергијата. Според традиционалната кинеска медицина, Зу Сан Ли е една од најпопуларните точки на сите акупунктурни точки. Точката ја контролира работата на органите кои се наоѓаат во долниот дел од телото и работата на ‘рбетниот мозок во деловите кои се одговорни за правилно функционирање на гастроинтестиналниот тракт, дигестивниот тракт, гениталните органи, бубрезите, надбубрежните жлезди . Зу Сан Ли се преведува како „растојание од три нозе“

Зу Сан Ли е многу лесно да се лоцира. Се наоѓа надворешно, околу четири прста во ширина под колената. Според TCM, редовно масирање на оваа точка може да помогне во зајакнувањето на функцијата на имунолошкиот систем, да помогне во нормализирањето на крвниот притисок, глукозата и инсулинот. Врз основа на детални студии, покажано е дека стимулацијата на Zu San Li (ST36) влијае на лимбичките и паралимбичните системи во мозокот кои можат да влијаат на одговорот на телото на стрес.

Како да го направите тоа:
Масажа на Zu San Li точка наутро 9 пати во кружни движења во насока на стрелките на часовникот на секоја нога (9 пати на еден и девет пати на другата нога). Направете го тоа за 10 минути. При примена на акупресура, обидете се да се релаксирате и да здивте длабоко додека ја масирате областа.