Еукалиптус: Совршен избор за сезонските настинки

Испарливите масла во листовите ja стимулира циркулацијата и протокот на крвтa во кожата предизвикуваат потење. Така, отровните материи од телото се чистат и ја ублажуваат зголемената температура, извлекува ерупции и го забрзува текот на болести како што се овчи сипаници и мали сипаници.

Чајот подготвен со варење на листови еукалиптус или вдишување на неколку капки масло во сад со вода може да се користи 2-3 пати на ден како лек против настинка, грип и кашлица. Служи како експекторанс за астма и воспаление на дишните патишта, вклучувајќи и голема кашлица, пневмонија, бронхитис, како стимулирачко средство за отчепување кај (хрема) и воспаление на синуси.

Чајот приготвуван со варење на листот делува како антипоттикнувач за вирусна дизентерија, тифус, пролив и повраќање. Таа, исто така го ублажува инфекциите, како што се циститис и пиелонефритис. Поновите истражувања покажуваат дека еукалиптус го намалува крвниот шеќер.

Надворешна употреба:

Маслото од еукалиптус може да се користи за облоги за рани, изгореници, чиреви и апсцеси како антисептик и за запирање на крварењето и забрзување на зараснувањето. Пет капки помешани во лажичка бадемово или маслиново масло е совршена комбинација за масажа, особено на градите со респираторни инфекции, бронхитис и астма. Разреденото масло може да се нанесе на кожата за да се одвратат инсектите и лекуваат инфекциите, како што се лишаите.

Задолжително во вашата домашна аптека : масло & чај од еукалиптус .