Фактори за ризик од деменција & Алцхајмер

Научниците продолжуваат да го проучуваат ова семејство на болести, јасно е дека одредени фактори влијаат на ризикот од деменција кај луѓето. Некои од овие работи не можат да се избегнат, како стареењето. Сепак, одличната вест е дека многу потенцијални причини за деменција може да се избегнат.

Еве ги најпознатите ризични фактори за деменција:
Возраст
. Колку сте постари, толку е поголем ризикот од развивање на форма на деменција.
Алкохол. Пиењето умерено алкохол може да ве заштити од деменција, но прекумерното пиење во текот на подолг временски период всушност го зголемува ризикот. (Најдобро е да се избегне премногу алкохол поради многу причини. Алкохолот и ризикот од рак на дојка исто така се тесно поврзани)
Атеросклероза. Кога мастите и холестеролот се акумулираат во артериите и воспалението ги згуснува ѕидовите на крвните садови, вашиот мозок не може да ја добие крвта што му е потребна.
Високи „лоши“ нивоа на ЛДЛ холестерол
Дијабетес тип 2
Даунов синдром
Генетика
Хипертензија
Депресија
Пушење цигари
Дебелината
Губење на слух
Физичка неактивност
Социјална изолација

Деменцијата не се случува преку ноќ и се карактеризира со постепено менување и оштетување во мозокот.

Алцхајмерова болест
Најчестиот вид на деменција, Алцхајмеровата болест влијае на церебралниот кортекс и се карактеризира со губење на мозочните клетки и следењето на мозочното смалување. Невротрансмитерните хемикалии ја губат способноста за здраво пренесување на пораките помеѓу мозочните клетки во оваа форма на деменција.

Деменција Луи
Аутопсијата покажа дека мозокот на починатиот актер Робин Вилијамс бил погоден од овој тип на деменција. Оваа состојба се карактеризира со мали, кружни грутки на протеини кои се развиваат во внатрешноста на мозочните клетки. Има уште многу што не знаеме за оваа болест, но можно е тоа да влијае на хемиските месинги допамин и ацетилхолин.

Фронтотемпорална деменција
Овој тип на деменција се карактеризира со оштетување и намалување во темпоралниот и фронталниот лобус. Тоа е почест тип на деменција кај луѓе помлади од 65 години; околу 20 проценти од случаите имаат наследна генетска мутација од нивните родители.

Многу поретки причини за деменција
Следниве предизвикувачи на деменција или симптоми слични на деменција се сметаат за излечиви, или во најмала рака, тие не напредуваат како традиционални форми на деменција:
депресија
тумори на мозокот
повреда на главата
дефицит на витамин Б.
инфекции како енцефалитис или ХИВ
недостаток на тироиден хормон

Симптоми на деменција
Деменција е термин за група на когнитивни нарушувања кои обично се карактеризираат со:
Проблеми со меморијата
Тешкотии со јазикот
Проблеми со препознавање на објекти
Тешкотии со моторната активност
Проблеми при планирање и организирање

Алцхајмеровата болест е најчестиот вид на деменција, сочинувајќи 60 до 80 проценти од случаите на деменција. Деменцијата е општ термин за губење на меморијата и други ментални способности доволно силни за да се меша со секојдневниот живот. Тоа е предизвикано од физички промени во мозокот. Во светот, повеќе од 44 милиони страдаат од Алцхајмерова болест или поврзана деменција.