Фитнес на скалила

Постојат голем број на изговори или “причини” зошто да не почнеме со тренинг. Ако се погледне реално, ниеден од нив не е „вистинска“. За да ви олесниме со одлуката, ви предлагаме фитнес-тренинг на скалила.

Сигурен дека секој ден, кога ќе тргнете во станот, некаде околу третиот кат си кажувате себеси : „Од утре почнувам со тренинзи“. Па зошто не би почнале со тренирање веднаш, кога сте веќе на „терен“.

Со качувањето по скали ги употребувате мускулите на ногата и седалната област. Тоа е идеална физичка активност за критичните женски делови од телото. Може да биде анаеробна, но и аеробна ако скалите се ниски барем 20 минути без пауза. Можете да вежбате угоре и идолу, сеедно е!

Пример на комбинирана обука:

1.Загревање околу пет минути, вежби на обликување со бавно качување до скалите.

2.На секоја втора скала со спуштање во мал расчекор со ногата кое е позади 4  х 20 чекори.

3.Скокови со две нозе на секоја скала спуштајќи во получучањ, 4 X 15.

4.Брзи истрчување нагоре по скалила  и бавно враќање назад,4 x 50 чекори секоја нога.

5.Трицепсот оди надоле, рацете на третата скала, 4 X 10 чекори за секоја нога.

6.Скокање на секоја друга скала со спуштајте во чучњеви, 4 х 10.

7.Качување и симнување по скали, до вториот кат и назад, 4 серии.

8.Истегнување, околу 5 минути.

Метод на работа е кружен, што значи дека во една серија да ги завршите сите вежби, па сето тоа се повторува четири кругови.