Фитнес за зајакнување на глуждовите

Ризикот од шинување и повреда на глуждот се зголемува со возраста, но можете да помогнете да се спречат повредите. За да се зајакнат мускулите за подршка, обидете се овие вежби од Џејн Снајдер, ДПТ, поранешен потпретседател на Американската асоцијација за физикална терапија. Направете ја секоја вежба по 3 пати неделно.

1.Дигалка : Седнете на столот со 5 завртени чорапи пред вас. Со прстите на десната нога, соберете ги чорапите, еден по еден, и движите се 12 инчи за да се создаде нов куп. Сменете ги нозете.

2. Црв од инч: Мирно седнати, раширете го пешкирот во должина на подот. Почнувајќи од крајот најблиску до вас, искористете ги прстите од нозете полека да ја собирате крпата, како хармоника. Направете го тоа два пати со секоја нога.

3. Баланс Греда: Застанете со една нога на испружен пешкир 30 секунди, чувствувајќи ги мускулите во долниот дел од ногата и глуждот кој работи за да го стабилизира телото. Направете ги по 3 пати на секоја нога. За поголем предизвик, затворете ги очите.