Хелиран магнезиум, најдобрата превенција од мозочен удар

Конзумирањето на храна богата со магнезиум, го намалува ризикот од исхемичен мозочен удар, покажува анализата на 7 меѓународни студии спроведени меѓу 250 илјади лица, објавена во списанието American Journal of Clinical Nutrition.

За период од околу 12 години, 6 500 од учесниците добиле мозочен удар, велат истражувачите.

Резултатите покажуваат дека при секои 100 мг магнезиум внесени со храната секој ден, ризикот од исхемичен мозочен удар се намалува за 9%, вели Др. Сузана Ларсон, професор при Каролинскиот Институт во Стокхолм.

Главен извор на магнезиум е зеленолистестиот зеленчук. Храна богата со минерали се и снегулките, мешункастите култури и целозрнестите производи.

Препорачаната дневна доза на магнезиум е околу 330 мг за мажи и околу 280 мг за жени.

Магнезиумот во составот на некои неоргански соединенија и е важен за минерализацијата на коските и глеѓта на забите. Заедно со тоа, уште поважна е неговата улога во широкиот спектар на метаболички процеси – од синтеза на рибонуклеинските киселини – ДНК и РНК, до онаа на јаглехидратите, липидите и протеините.

magnesium-ziz

prodazni-mesta-nature-essential1 (2)