И солта е здрава ?! … но само доколку е хималајска

Водата и солта ја регулираат содржината на вода во телото. Вода сама по себе ја регулира содржината на вода во внатрешноста на клетката создавајќи си го својот пат во сите достижни клетки. Таа мора да стигне до таму за да го исчисти и екстрахира токсичниот отпад на клетките на метаболизмот. Солта присилува одредено количество вода да остане надвор од клетките. Ја балансира количината на вода која останува надвор од клетките.

Но, солта има многу други функции отколку само да ја регулира содржината на водата во телото. Еве некои од повиталните функции на солта во организмот :

– Солта е најефикасна во стабилизирањето на неправилното срцево отчукување и, спротивно на заблудата дека тоа го предизвикува високиот крвен притисок, тоа е всушност од суштинско значење за регулирање на крвниот притисок – во комбинација со водата. Се разбира, соодносите се критични ;

– Солта е од витално значење за екстракција на вишокот на киселост од клетките во телото, особено во мозочните клетки ;

– Солта е од витално значење за балансирање на нивото на шеќерот во крвта, неопходен елемент кај дијабетичарите ;

– Солта е од витално значење за генерирање на хидроелектрична енергија во клетките во телото. Таа се користи за локални генератори за енергијата, потребна за клетките ;

– Солта е од витално значење за комуникација и обработка на информации на нервните клетки за цело време додека мозочните клетки работат, од моментот на зачнувањето, па се до смртта ;

– Солта е од витално значење за апсорпција на хранливите честички низ цревниот тракт ;

– Солта е од витално значење за чистење на белите дробови од слузни затнувања и леплива слузокожа, особено кај астмата и цистичната фиброза ;

– Солта е од витално значење за расчистување на воспаление на слузните мембрани и затнување на синусите :

– Солта е силен природен антихистамин ;

– Солта е од суштинско значење за спречување на грчеви во мускулите ;

– Солта е од витално значење за спречување на вишок на создадена плунка до тој степен што тече од устата за време на спиењето. Потреба од постојано бришење на вишокот на плунка покажува недостаток на сол ;

– Солта е апсолутно од витално значење за создавање на структурата на коските. Остеопороза, во голема мера, е резултат на недостаток на сол и вода во телото ;

– Солта е од витално значење за правилно спиење. Таа е природен хипнотик ;

– Солта е витално потребен елемент во третманот на дијабетес ;

– Солта на јазикот ќе ги запре константните суви кашлици ;

– Солта е од витално значење за спречување на гихт и гихтичен артритис ;

– Солта е од витално значење за одржување на сексуалноста и либидото ;

– Солта е од витално значење за спречување на проширени вени и пукање на капиларите на нозете и бутовите ;

– Солта е од витално значење за комуникација и обработка на информации на нервните клетки за цело време додека мозочните клетки работат – од моментот на зачнувањето, па се до смртта ;

– Солта е од витално значење за намалување на поткожно масно ткиво. Кога телото има недостаток на сол, што значи дека телото има навистина недостаток од вода. Жлездите кои ја создаваат плунката го регистрираат недостатокот на сол и имаат обврска да произведат повеќе плунка за да го направат полесно џвакањето и голтањето, а исто така да го снабдат стомакот со вода која му е потребна за разложување на храната. Циркулација кон жлездите на плунката се зголемува и крвните садови стануваат “пропустливи” со цел да им обезбеди вода на жлездите за создавање на плунката. “Пропустливоста” се забележува дури и во областа на самите жлезди, предизвикувајќи зголемување на поткожни ткива под кожата на брадата, образите и во вратот ;

Кристалната сол содржи 84 минерални елементи кои на телото му се потребни. Некои од овие елементи се основни елементи. Обичната кујнска сол која се купува во супермаркети лишена е од нејзините придружни елементи и содржи додаток на елементи, како што се алуминиум силикат за да се задржи прашливоста и порозност. Алуминиумот е многу токсичен елемент во нашиот нервен систем. Означен е како една од основните причини за Алцхајмеровата болест.

Дваесет и седум проценти од солта во организмот се наоѓа во коските. Остеопороза се добива кога на телото му треба повеќе сол и ја зема од телото. Коските се дваесет и два проценти вода. Тогаш не забележуваме што се случува со коските кога сме дефицитарни со сол или вода или пак и со обете.

Оние со срцева слабост – или откажување на бубрезите на кои им е потребна дијализа – МОРА да се консултираат со своите лекари пред да го зголемат внесувањето на солта.

Солта ги хидрира клетките, содржи важна животна енергија, и ги полни течностите во телото со резервни електрони. Сите овие резервни електрони ја прават солта моќен антиоксиданс и единствената која е активна насекаде во телото. Покрај ова, други антиоксиданси се подобрени во нивната ефикасност, кога ја имаат оваа специјална сол.

Важноста на анти-оксидантната заштита во однос на одржување на доброто здравје стана општо познато во последните неколку години. Слободните радикали се смета сега за една и најзначајна причина за предвременото стареење и дегенеративни заболувања. Слободен радикал е молекула на која и недостасува еден или повеќе електрони потребни за да бидат во состојба на рамнотежа. Бидејќи барањето рамнотежа е суштински за се што се наоѓа во природата, слободните радикали ги „крадат“ електроните од секој извор што тие можат да го најдат. Во човечкото тело, фосфолипидните мембрани на клетките завршуваат, за жал, како голем снабдувач на електрони за слободните радикали. Со губењето на електрони, клеточните мембрани буквално стануваат стари и нефункционални, а акумулираната штета се појавува во форма на предвремено стареење, како и речиси секоја болест позната во медицината.

Антиоксидансите се природен начин за намалување на оваа штета. Тие можат да им дадат резервни електрони на слободните радикали, со што ги неутрализира без оштетување на клеточните мембрани. Иако постојат многу антиоксиданси, кои се здравствено подобри, сите тие имаат едно основно ограничување : Тие работат само во некои делови од телото. Витамин Ц и Е, на пример, обезбедуваат добра анти-оксидантна заштита на крвните садови и на вишокот на течности во клетките. Сепак, тие малку се ефикасни во внатрешноста на клетката. И селенот работи добро во крвта и во мозокот, додека олигопроантоцијанидите (OPC Oligoproanthocyanides) се најефективни надвор од клетките и во лимфниот систем.

Кристалната сол, сепак, работи насекаде во телото. Откако ќе се внесе во системот длабоката регенерација на клеточните мембрани станува возможна. Други антиоксиданси имаат исто така, подобра ефективност кога ја имаат оваа специјална сол. Тоа е така затоа што таа ги содржи сите 72 минерални елементи за кои се верува дека се од суштинско значење за здравјето на луѓето во идеален сооднос. А она што е подеднакво важно е дека овие минерали се во јонска форма и само еден ангстрем е во големина на честичка. Ангстремот е милион пати помал од микронот, кој е со големина на честичка на колоидните минерали, кои денес се продавани од страна на многу здравствени компании. Ова значи дека минералите во кристалната сол се повеќе лесно апсорбирачки и употребливи од оние во колоидна форма, бидејќи телото не треба да ги крши во помали честички.

И бидејќи на балансираниот минерален спектар, кристалната сол влијае на вашиот киселинско- алкален баланс на најпозитивен можен начин. Ако имате премногу киселини солта помага да се алкализира телото многу брзо. Ако имате премногу алкалност, што е реткост, но се случува во некои случаи, помага при ребаланс на минерали, бидејќи премногу алкалност е обично едноставна минерална нерамнотежа во минералниот метаболизам на вашето тело. Значи, секако, хималајската кристална сол. е голема предност да се има целосно балансиран киселинско- алкален метаболизам. Својствата на електролитите се многу ефикасни после напорна вежба. Само земете чаша филтрирана вода, додадете малку сол и исцедите сок од лимон, а ќе имате широк спектар на природни електролити за да ги надополни оние кои се изгубени од телото за време на физичката активност.

Друга можна корист од користење на оваа сол може да биде олеснување кон одредени потреби. Според традиционалната кинеска медицина, преработената сол исклучително зајакнува. Ете зошто претераното користење може да доведе до стврднати талози во телото и вкочанети зглобови и затнати крвни садови. Шеќерот и алкохолот се многу ослабени, или енергетски послаби, па така често преголемата потрошувачка на преработената сол доведува до желба за слатки и алкохол во напорите на телото да се донесе балансот. Бидејќи користењето на кристалната сол помага во создавање на природната рамнотежа на системот во целост, таа всушност може да ја ублажи, наместо да ја влоши желбата за шеќер и алкохол, како и за прејадување со слатки кај некои луѓе.

Минералниот составот на оваа специјална сол, исто така, игра голема улога во здравјето на срцето. Преработената сол не дехидрира, така што нашата крв, всушност станува погуста и телото мора да го зголеми крвниот притисок за да ја премести згуснатата кон артериите и капиларите. Кристалната сол, од друга страна, обезбедува минерали и основни елементи кои се потребни за човечката крв во многу слични пропорции на она што е потребно за оптимална крвна плазма. Тоа ни помага да останеме хидрирани, бидејќи го полни телото со електрицитет на таков начин што можеме да ја користиме водата поефикасно, за да крвта остане природно ретка, да се движи лесно низ системот на артерии и капилари.

Некои луѓе ја користат кристалната сол и за неколку недели нивниот висок крвен притисок почнува да се нормализира. Од друга страна, доколку некој има низок крвен притисок, кристалната сол помага малку да се подигне нивниот притисок до некое нормално ниво. Ако ја користите солта и истовремено сте на лекарства, можеби ќе сакате да се следите себеси внимателно под надзор на професионален лекар, од причина што кристалната сол можеби ќе го регулира вашиот крвен притисок и може веќе да не ви се потребни лековите. И кога би продолжиле да ја земете кога веќе не ви е потребна, може да предизвика несакани штетни ефекти. Без оглед на вашите одредени проблеми со крвниот притисок, кои се веројатно поврзани на некој начин со недостаток на минерали и дехидрација, а оваа специјалната сол може да помогне и со двата проблеми.

Во 2 годишна студија направена на 400 луѓе, беше откриено дека користењето на кристалната сол не само што може да ви помогне во рамнотежа на крвниот притисок, но, исто така, ги елиминира наслагите на калциум, разбивање на згрутчените црвени крвни клетки и детоксикација на крвта. Тоа го прави во исто така со зголемување на употребливиот кислород во организмот, Сето ова е сосема спротивно од ефектот која кујнската сол ја има за телото. Нашите тела се 70% – 80% од вода, но тоа е само дел од приказната. Тоа е вид на сол во вода која ја содржи телото кое, всушност, ја претвора или во “жива течност” или опасност по здравјето. Кристијан Опиц, кој минал години фокусирајќи се на биохемија на здравјето, изјави дека ” солта е навистина темел на животот, па квалитетот на солта која ние ја користиме ја одредува природата на таа основа за нашите сопствени животи.”