Косата побелува од стрес

Научни истражувања откриваат покажуваат дека клетките кои ствараат пигменти кои и даваат боја на нашата коса се уништуваат под дејство на хормоните за стрес. За жал  ако косата која веќе е побелена не може да се регенерира, и останува бела.

Тестови кои се направени на глувци од страна на група научници покажуваат дека бојата “ пресушува“ оној момент кога животните се изложени на стрес.

Многу луѓе ги приметуваат белите влакна од својата 25 година, а за тој процес окривуваат се и сешто-од гените, до пиењето алкохол и пушењето цигари. Постајат и прикаски дека на луѓето и побелува коста преку ноќ поради шок или жалост.

Хормоните на стресот го потиснуваат меланинот од косата во кожата која станува потемна. Колку појак стрес толку поголема штета.