Куркума против рак и депресија?!

Како припадник на семејството на ѓумбирот, куркумата  често се нарекува „кралица на зачините”, која се користи во Индија и на Блискиот Исток илјадници години. Поради антивоспалителните својства на куркумата, таа претставува лек за многу болести и проблеми со кожата, здравјето и убавината. Покрај тоа, куркумата е богата со анти-канцерогени, анти-вирусни, анти-мутагени и антибактериски својства. Прочитајте што сѐ може да придонесе ова неверојатно соединение.

Куркумин, соединението со светло жолта полифенола кое се наоѓа во куркумата, е во фокусот на голем број истражувачи  поради неговиот потенцијал за спречување на хронични болести како што се рак, срцеви заболувања, артритис, дијабетес и Алцхајмерова болест

Куркума vs.рак
Хроничните инфекции и воспаленија се главни фактори на ризик за различни видови рак. Редовната консумација на куркума придонесува за намалување на стапките на рак. Куркуминот ја намалува продукцијата на туморот, ја блокира трансформацијата на клетките и  го минимизира ширењето на одредени видови рак.

Куркумата – ангел чувар на мозокот 
Третманот за Алцхајмерова болест со куркумин има заштитни ефекти, помага при  блокирање на формирањето на амилоидни плаки и намалување на производството на воспалителни супстанции. Исходот е намалено влошување на функцијата на мозокот, што може да го забави развојот на оваа болест.

Куркума и артритис

Користењето куркума во случаи на остеоартритис и ревматоиден артритис води кон намалување на болката, вкочанетоста и воспалението. Овој ефект е поврзан со антиинфламаторните и антиоксидантните својства на куркумата , па консумирањето на редовна основа резултира со помалку болки и воспаление на зглобовите.

Куркумата е посилна и од депресијата 
Депресијата е една од најчестите современи психолошки маки и куркуминот во куркумата се бори против тоа. Прво, куркуминот го зголемува нивото на невротропските фактори кои придонесуваат за растот и опстанокот на нервните клетки. Следно, се бори против воспалителни и оксидативни реакции за кои се знае дека се двигатели на депресијата. На крај, куркуминот го модулира нивото на невротрансмитери во човековиот мозок.

Кожните проблеми се минато

Курмерот има антиоксиданс, како и антиинфламаторни својства. Оттука, се покажа дека е исклучително ефикасна во лекувањето на кожни проблеми. Тоа може да помогне во заздравувањето на раните. Ги спречува појавите на акни со смирување на порите и помага во намалувањето на флеките.