Лековитите својства на белиот слез

Слезот е растение кое во својата структура содржи слуз. Како најлековит се покажа коренот од белиот слез.

Покрај слузот, исто така содржи и флавоноиди и полисахадиди. Идеалната подготовка на белиот слез е со млака вода. Тој е одличен за чистење на белите дробови и освен за време на настинките се препорачува да го пијат луѓето кои престанале да пушат.