Непријатен мирис на вагината, причини & лекување

Абнормалниот мирис од вагината честопати се опишува како мирис на “риба“. Мирисот исто така е често поврзан и со други симптоми како што се чешање, црвенило, воспаление и вагинален исцедок.

Причини

Бактериската вагиноза или прекумерното размножување на бактериите кои што се нормално присутни во вагината го претставуваат најчестиот причинител за непријатната миризба. Исто така, мирисот може да биде и како резултат на некои сексуално преносливи болести. Многу ретко, вагиналната миризба може да биде предизвикана од ректовагинална фистула – отвор помеѓу ректумот и вагината, со што се дозволува фецесот да протекува и во вагината.

Најчести причинители на непријатниот вагинален мирис се:

 •  Бактериска вагиноза
 •  Хламидија
 •  Гонореја
 •  Пелвична инфламаторна болест
 •  Лоша хигиена
 •  Заборавен тампон
 •  Трихомонијаза
 •  Габични вагинални инфекции

Поретките причини за појава на непријатен вагинален мирис вклучуваат:

 •  Цервикален канцер
 •  Ректовагинална фистула
 •  Вагинален канцер

Ако имате абнормална миризба и таа трае подолго време, посетете го вашиот матичен гинеколог. Направете го тоа особено ако имате и чешање, црвенило или исцедок.

За да ја намалите миризбата:

 Мијте ја надворешната генитална област

За време на редовното туширање или бањање, користете мала количина на мек непарфимиран сапун и големо количество вода.

 Избегнувајте миење на внатрешноста на вагината

Секоја здрава вагина содржи одредено количество бактерии и други организми кои што се наоѓаат во баланс. Со миењето на внатрешноста на вагината, може да се промени факторот на киселост на вагината (Ph вредноста) што може да предизвика букнување на бактериите и појава на непријатниот мирис.

Задолжителна терапија со суплементи која значително ќе помогне во решавањето на вагиналниот проблем:

NATURE ESSENTIAL – VITAMINS & MINERALS  во себе ги содржи сите потребни витамини и минерали кои што се потребни како за превенција, така и за лекување на вагиналниот проблем.

multi-vitaminiNATURE ESSENTIAL – РЕСВЕРАТРОЛ затоа што го забавува растот на абнормалните клетки и ги обновува здравите клеточни станици и штити од вагинални инфекции.

resveratrolNATURE ESSENTIAL – ШИТАКЕ го штити организмот од напади на вируси и инфекции и го подобруваат имунолошкиот систем и го намалува интензитетот на непријатната вагинална миризба во комбинација со NATURE ESSENTIAL – РЕСВЕРАТРОЛ & NATURE ESSENTIAL – VITAMINS & MINERALS

shitake

 

 

 

 

 

Продажни места на производите на NATURE ESSENTIAL:

 • Во сите аптеки на ЕУРОФАРМ
 • Во сите КОСМО – ТИНЕКС ДРОГЕРИИ
 • Во сите ДМ маркети/дрогерии
 • Во сите продавници на МАРВИК  – ЗДРАВА ХРАНА и во сите подобро снабдени аптеки низ  Македонија.

Производите на NATURE ESSENTIAL може да ги нарачате на телефонскиот број 02 3218 821 и истите да ви бидат доставени на Вашата домашна адреса за најдоцна 48 часа.