Остеоартритисот не е резултат само на стареење, туку и на физичката (не)активност

Прашајте некој што мисли дека предизвикува остеоартритис. Најчестиот одговор е стареење, коските стануваат послаби, а некои можеби ќе ја спомнат и лошата исхрана. Секако дека тие одговори не се погрешни, но не се единствени. Една нова студија го истражува остеоартритисот, причини и третмани и може да докаже и други фактори.

Вообичаени причини за остеоартритис
Како најчеста форма на артритис, остеоартрит влијае на милиони луѓе ширум светот, од кои 27 милиони се Американци. Додека оваа дегенеративна болест на зглобовите може да влијае на секој зглоб, луѓето најчесто го доживуваат во прстите, колената, колковите, долниот дел на грбот и вратот. Идеално, би сакале вашите коски и споеви да бидат поддржани со ‘рскавица, цврста перница која ги штити вашите коски и им овозможува на вашите зглобови да се виткаат глатко. Но, во случај на остеоартритис, цврстата перница на `рскавицата почнува да се распаѓа. Оштетувањето на ‘рскавицата и коските се влошува, така и воспалението на зглобовите и луѓето страдаат од тешки болки. Воспалението настанува постепено, во текот на децениите. Сепак, најчестите причини може да вклучуваат:
Стареење
Прекумерна тежина, дебелина
Чести повреди
Неправилно формирани зглобови
Генетски дефекти во коските ‘рскавица
Стрес од спорт или одредени работи кои бараат повторувачки движења

Остеоартритис бележи двојно зголемување од средината на 20-тиот век
Во јули 2017 година, постдокторски научен соработник во Одделот за хумана еволутивна биологија на Универзитетот Харвард, д-р Јан Валас (и неговиот тим), објави студија во Зборникот на Националната академија на науките на Соединетите Американски Држави. Во текот на истражувањето на д-р Валас, тој и неговиот тим проучувале повеќе од 2000 скелети од три различни временски периоди. Истражувачите ги погледнале скелетите (конкретно колената) од раната индустриска до пост-индустриска ера до почетокот на 2000-тите, вклучувајќи ги и 176 праисториски. Со сите овие информации, д-р Валас заклучи дека остеоартритисот на коленото е двојно почест отколку во средината на 1900-тите. Сепак, тие не веруваат дека овој бран едноставно се должи на луѓето кои живеат подолго и дека сѐ повеќе се со прекумерна тежина.

Дури и кога истражувачите се зафатени со фактот дека очекуваниот животен век е подолг и дебелината е почеста, тие откриле дека се уште се јавува пораст на артритис. Ова ги натерало да го постават прашањето: дали факторите како што се долг живот и дебелина се главни виновници за појава на артритис? Д-р Валас не би го рекол тоа. Всушност, се чини дека можете да му се заблагодарете на едноставниот, но влијателен резултат на модерната неактивност за зголемување на остеоартритисот на колената,

Кои се превентивните активности за артритис?
За почеток, мора да почнете со вежбање, со физичка активност. Не секогаш времето, скапите теретани се изговор. Почнете со вежби за отпор и поголема издржливост, дома. Тие обезбедуваат постојана издржливост која помага да се подобри рамнотежата и да се промовира мускулната сила.

Неверојатна корист од вежбите за отпор, што луѓето често ја игнорираат е дека ја подобруваат коскената густина. Луѓето имаат тенденција да ја достигнат врвната коскена маса околу 30-годишна возраст, пред да почнат да се грижат за одржувањето на коските во кои го поминале својот живот. Но, без разлика дали сте под триесет години или повеќе, ова е најдобриот избор што можете да направите за да го изградите и одржите здравјето на коските, мускулната маса и целокупното здравје.
Вежби за отпор што можете да ги направите дома;
Направете навика да одите на прошетки околу вашето соседство еднаш дневно;
Обидете се да останете активни ако вашата работа бара да седите долго време;
Зајакнете ги мускулите околу коските и зглобовите;