Праска како лек

Праската е многу вкусно и корисно овошје, богато со витамин Ц, Б2, бетакеротен и калиум, но може да користи и како лек за многу болести.

Најдобро е  ако се користи свежа, но и соковите и копмотите од ова овоштие задржуваат доста од хранливите и лековитите состојки. Се смета дека праскта може да помогне  за зглоемување на плодноста кај мажите, снижување на притисокот и борба против ракот. Благодарејќи на витаминот Б2, корисна е за добар вид, мека и еластична кожа и воопшто за младешки изглед. Освен тоа го подобрува варењето , посебно на тешко сварлива и масна храна бидејќи го зголемуваат лачењето на желудочни сокови  и ја сопираат мачнината и повраќањето. Праската содржи доста течности и бројни хранливи материи  што ја прави прав мелем за окрепнување на оганозмот во лето.