Што по операција на срцето?

Здравата исхрана, по операција на срцето, е од суштинско значење за вашето закрепнување и ви помага да го заштитите срцето. Оптималната исхрана ќе ви помогне да го забрзате процесот на оздравување и побрзо да си ја вратите силата. Добрата исхрана е од суштинско значење за одржување на доброто кардиоваскуларно здравје.

Вашиот лекар или нутриционист може да ви изработи соодветен план за исхрана, а ние ви предлагаме неколку совети што може да ги имате во предвид при преминувањето кон здравата исхрана, особено по операција на срцето.

 1. Уживајте во консумирањето на свежа и природна храна

Според Светската Здравствена Организација, најдобро е во исхраната да вклучите разноликост од:

 • Овошје
 • Зеленчук
 • Интегрални производи
 • Посно месо (вклучувајќи и риби)
 • Ниско-маслени млечни производи

Воглавно, пациентите со срцеви заболувања треба да консумираат ниско-маслена храна и храна богата со растителни влакна.

 1. Намалете го консумирањето на мастите, солта и шеќерот

Ограничете ја консумацијата на заситени масти, шеќерот и солта, и избегнувајте:

 • Обработено месо
 • Брза храна
 • Храната како што е црн дроб, изнутрици, јајца, полномасно млеко, путер, павлака, полномасно сирење, пржена храна и палмино масло коишто се богати со заситени масти. Понатаму, избегнувајте конзервирано месо, конзервирани супи, конзервиран сос за шпагети, грицки и пушена риба.

Кажете им НЕ на овие видови на храна по операција на срцето.

 1. Избегнете ги несаканите ефекти

По операција на срцето, не е невообичаено да чувствувате тешкотии, односно да чувствувате чувство на гадење, губење на апетит и проблеми со столицата. Можете да ги намалите овие тешкотии преку:

 • Земањето на лековите на полн стомак
 • Со внесување на големо количество вода и други здрави течности
 • Преку внесувањето на помали, но почести оброци

Доколку продолжите да ги чувствувате овие несакани ефекти, консултирајте се со вашиот лекар и запомнете редовно да го мерите и контролирате крвниот притисок.