Сончањето и алкохолот се виновни за се почесто заболување од рак

Сончањето е виновно за се’ почесто заболување од рак последниве 10 години. Истотака, бројот на заболени од рак предизвикани од нездрав живот, алкохол и цигари е поголем за две третини.

Бројот на случаи на малигнен меланом, најсмртоносниот облик на рак на кожата, кој погаѓа голем број млади луѓе е зголемен повеќе од боли кој руг облик во последната деценија, дури за 66%,наведува британското биро за статистика.

До пораст исто така е дојдено поради лош избор на облека, односно непокривање на кожата од сонцето, со што се изложува на штетни УВ зраци.

Се повеќе има заболени од рак на белите дробови кое е поврзано со пушењето, како и заболени од рак на уста и бурезикои се поврзанисо консумирање на алкохол.

Воглавно, два од пет случаи се предизвикани од лошиот начин на живот, додека една четрвртина од случаите на заболување на рак на дојката влијае начинот наживот и околината.