Студентка од Нигерија развива ветувачки лек за рак на дојка

Не секогаш најпознатите и најголемите научници донесуваат најважни откритија.  Сандра Мусу Јусу, која е студент на африканскиот универзитет за наука и технологија во Нигерија, објави дека направила значаен чекор во истражувањето на ракот на дојката и покрај тоа што е многу млада.

23-годишната Сандра моментално работи на нејзините постдипломски студии и доби награда за друштво за ПАИ, кое ќе го субвенционира истражувањето за ракот на дојката. Сандра изјави за новинарите: „Моето истражување, всушност, е во центарот на развојот на биоразградливи полимери за лекување на рак на дојка. Јас ќе се фокусирам на троен негативен рак на дојка, што всушност е агресивен под-тип на рак на дојка, кој е чест кај жените од африканско потекло“.

Не само што нејзината истражувачка работа ја призна ПАМИ, но и младата, енергична и динамична жена, исто така, неодамна стана дел од Мрежата за иницијатива за жени на Морди (МИЛЕАД). Оваа година се примени илјадници кандидати, сите интелигентни и млади жени во центарот на заедницата од целиот континент, а Сандра Мусу Јусу беше избрана последна на списокот, меѓу 26 победници. Универзитетот на кој Сандра студира објави јавна честитка за нејзиното признавање, велејќи колку горди се нејзините професори.

Сандра е благодарна за признанието за нејзината работа што го добила од организациите, велејќи: „Верувам дека има светла иднина за Африка, а како жена, има уште многу повеќе што можеме да направиме“. Оваа награда што ми ја дадоа ПАМИ, ме овласти да се соочам со моите студии со поголема доверба и, всушност, да придонесеме сите заедно за границата на знаењето и да ја придвижиме Африка напред кон светот“.

Рак на дојка со негативни јазли
Околу 1 или 2 во секои 10 случаи на дијагноза на рак на дојка се „тројно негативни“. Терминот се однесува на резултатите од патолошкиот тест, кој открива дека клетките на ракот немаат естрогенски рецептори, рецептори на прогестерон или HER2 рецептори. Поради природата на клетките на ракот, опциите за лекување се многу ограничени – и двете хормонални третмани и третмани на ХЕР2-таргетирање како Herceptin се исклучени.

Според Организацијата за рак на дојка, ракот на дојка со негативни јазли обично се наоѓа кај луѓе на возраст под 50 години, а црните жени се 3 пати повеќе изложни да имаат троен негативен рак на дојка отколку белите жени, што ја прави посебна грижа за земјите како Нигерија, каде што црнците го сочинуваат мнозинството од населението. Луѓето со дијагноза на троен негативен карцином на дојка имаат помала шанса за преживување од оние со дијагностициран друг вид на рак на дојка. Исто така е поверојатно дека ќе биде потешка и агресивна борба. Сите овие фактори придонесуваат за потребата од повеќе истражувања во научната заедница за да се одредат новите опции за лекување, вклучувајќи ги и оние на Сандра!