Сусам, најдоброто растение кое штити од канцер & висок крвен притисок

Сусамот e старо растение кое веќе 5 000 години се одгледува и користи во исхраната. Порано се мислело дека нема некој посебен ефект, но денеска научниците се повеќе го потврдуваат спротивното.

Сусамот е билка која расте во висина до 2 метри. Цветовите на сусамот можат да бидат различно обоени, а семките можат да бидат бели, смеѓи и црни. Луѓето го користат најчесто како зачин на исхраната бидејќи и дава посебен и специфичен вкус.

Во последните 2 децении сусамот и маслото од сусам направија вистински бум бидејќи се направија и истакнаа бројни корисни истражувања во врска со него. Во продолжение ви презентираме некои од нив.

Со сусам против висок крвен притисок

Според научниците маслото од сусам е одлично во борбата со високиот крвен притисок, го намалува систолниот и дијастолниот притисок, а ги намалува и маснотиите во крвта.

Со сусам до намален ризик од карцином

Според досегашните истражувања сусамот има одлични елементи кои се борат против појава на малигно ткиво и е најделотворен во борбата против рак на:

– Простата

– Дојка

– Бели дробови

– Панкреас

– Коски

Со сусам до здрава кожа

Научниците повеќепати истакнале дека сусамот има значително количество витамин Е, па така маслото од сусам е одлично против стрии и ја одржува кожата здрава и нежна.