Тајни за долг живот – Прославете го 100-от роденден

Просечната возраст за еден човек е 77 и 81 за жена. Сепак, во Окинава, Јапонија,од 1.000.000 жители, постојат повеќе од 900 луѓе повеќе од 100 години,четири пати повеќе од просечната возраст.

Луѓето од Окинава јадат производи базирани на тофу и соја повеќе од кој било во светот. Тие, исто така јадат широк спектар на овошје и зеленчук, збогатено со анти-оксиданси. Најинтересно е што тие јадат за да бидат само 80% најадени (познато како Hara Hachi Bu), долгогодишна традиција и никогаш не се прејадуваат.

Во Лома Линда, Калифорнија, високо верско население живее многу подолго отколку каде било на друго место во САД. Духовноста може да биде уште еден клучен фактор за да подолго живеење?

Луѓето кои го следат верскиот систем често чувствуваат многу помалку стрес, како нивната религија да е канал за ослободување на стресот од нивните животи. Непотребно е да се каже, дека  стресот „го јаде“ вашиот животен век постојано.Тоа е можеби најголемата причина за повеќето од нашите здравствени проблеми во денешно време.

Секојдневно внесувајте овошје и зеленчук богато со  анти-оксиданси, барем еднаш неделно  конзумирајте риба, верувајте во сопствената енергија и во нештата кои ве прават среќни.