5 знаци дека имаш недостаток на витамин Д

Витаминот Д има клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и општата благосостојба. При недостаток на витамин Д доаѓа до намалена апсорпција на калциумот, а тоа пак води кон заболувања на коските, како рахитис и остеопороза. Низа истражувања покажуваат дека недостатокот на витамин Д може да доведе и до зголемена тежина, депресија, проблеми со срцето итн.

Па, доколку во последно време се чувствувате изморено и депресивно, прочитајте ги симптомите на намалено количество на овој витамин во организмот, проследени со совети за подобрување на состојбата.

5 симптоми дека имате недостаток на витамин Д

Постојан замор:

Никако не ви се станува од кревет? Доколку постојано се чувствувате уморни, иако доволно сте спиеле, можеби имате недостаток на витамин Д.

Сува кожа и кршлива коса:

Ова е дефинитивно најочигледниот знак за намалено количество на витамин Д. Косата ви паѓа и е безживотната, а кожата сува и груба, без оглед што редовно ја мачкате и водите грижа за неа. Имате чувство дека секое средство за кожа или коса е едноставно немоќно.

Депресија:

Витаминот Д влијае и на расположението. Доколку сте редовно нерасположени, земајте суплементи, што ќе ви го покачат нивото на серотонин.

Бавно заздравување на рани: Ова е знак на недостаток на овој витамин, но треба да направите и дополнителна проверка, може да биде знак и за други здравствени проблеми.


Неправилно срцебиење:

Чувствувате аритмија на срцето, ви чука забрзано дури и кога немате некоја физичка активност? Причината може да се крие во недостатокот на витамин Д.