Заборавете ги гумите за жвакање, сирењето е поздраво за забите

Најнови истражувања покажуваат дека ферментирани млечни производи како сирењето и кашкавалот ја зголемуваат алкалноста на усната шуплина, со што се смалува потребата од забарски интервенции. Исто така сирењето создава  заштитен слој околу забите.

Колку е поголема pH вредноста  на површината на забите, забите се позаштитени од ерозија која ја предизвикува кариесот.

Истражувањата покажуваат дека сирењето ја зголемува количината на плунка во устата, што  е природен начин за одржување на здраво pH ниво. Сирењето испушта хемијски спојкикои формираат заштитен слој на забите кој штити од киселините кои ја напаѓаат глеѓта.