Здрава доза кофеин

Добра вест за љубителите на кафето!

Во најновата студија на “American Journal of Clinical Nutrition” се наведува дека луѓето кои пијат најмалку 4 шољи на кафе имаат помалку шанси да развијат дијабетис од типот 2. Според авторите кои анализирале податоци од 42.659 учесници, полифенолите во кафето го смалуваат окцидативниот стрес које е поврзан со развој на хронични болести. И не само тоа јапонска студија од 2011 година покажува дека мажи кои пијат од една до две шољи кафе дневно имат за 16% помали шанси за срцеви заболувања.