Зошто не треба да се суши облеката во затворен простор

Секој кој сака да заштеди енергија и да ги намали трошоците, облеката ја суши во затворена просторија во куќата. Но постои проблем кој многумина не го забележуваат: овој метрод на сушење може да биде многу штетен по вашето здравје!

Иако мислите дека ова е глупост, случајот на еден маж, кој боледувал од воспаление на белите дробови сигурно ќе ве убеди! Откако почнал да ја суши облеката надвор, после 12 месеци, неговата здравствена состојба значително се подобрила.

„Голема копра испрана облека содржи и до 2 литри вода, која испарува по собата. Таа може да формира мувла или габи кои не се видливи со голо око“, вели професорот Давид Дакнинг.

Потоа, кога е ослабен имунолошкиот систем на лицето, тоа може да предизвика:

– Потешкотии со дишењето

– Алергии

– Астма, кашлица

– Оштетување на белите дробови

Затоа, научниците советуваат облеката да ја сушите на свеж воздух или во машина за сушење.